Η τρέχουσα κατάσταση (Μάρτιος 2018) με τις έδρες των ΤΑΞΙ στον Δήμο Φλώρινας φαίνεται στην παραπάνω εικόνα. Το μέγεθος των κύκλων είναι περίπου η περιμετρική ζώνη των ταξί (εκεί δηλαδή που χρησιμοποιείται η λεγόμενη μονή ταρίφα) και αντιστοιχεί στην έδρα τους, δηλαδή εκεί που μπορούν νόμιμα να επιβιβάζουν τους πελάτες τους τα αντίστοιχα ταξί της έδρας με χρήση μονής ταρίφας.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 11 έδρες σε 11 τοπικές κοινότητες με 1 ταξί σε κάθε έδρα (τα 2 όμως από αυτά είναι Ειδικής Μίσθωσης) και επίσης υπάρχουν 48 (το ένα Ειδικής Μίσθωσης) ταξί μέσα στην παλιά έδρα της πόλης της Φλώρινας.
Όπως φαίνεται από τα νούμερα και από την εικόνα υπάρχει άνιση κατανομή των ταξί. Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζονται παρακάτω προκύπτει ότι με την συνένωση των 12 εδρών σε μία και την επέκταση της περιμετρικής ζώνης της μονής ταρίφας μπορεί να προκύψει μείωση έως και 40% του κόστους μεταφοράς ιδίως για τους κατοίκους των πιο απομακρυσμένων κοινοτήτων του Δήμου.
Με βάση τα πληθυσμιακά δεδομένα της απογραφής του 2011, τον νόμο 4070/2012 και το πλήθος των διανυκτερεύσεων για τα έτη 2013-2015 θα έπρεπε ο Καλλικρατικός Δήμος της Φλώρινας (32881 κατ.) να έχει 49 ταξί. Αντίστοιχα η πόλη της Φλώρινας (17907 κατ.) θα έπρεπε να έχει 27 ταξί.
Αντί αυτών, υπάρχουν 47 ταξί εντός της πόλης της Φλώρινας για περίπου 18000 κατοίκους και για τους υπόλοιπους περίπου 15000 κατοίκους του Δήμου υπάρχουν 9 ταξί σε 11 έδρες. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί τα εξής σημαντικά προβλήματα:
• Επειδή η περιμετρική ζώνη της έδρας της πόλης της Φλώρινας είναι πέριξ της πόλεως (περίπου στο 1.5 χλμ απ το κέντρο της πόλης) όλες οι μετακινήσεις προς τα δημοτικά διαμερίσματα γίνονται με χρήση διπλής ταρίφας και κατά συνέπεια κοστίζουν σχεδόν το διπλάσιο από όσο θα κόστιζαν αν η μετακίνηση γινόταν με μονή ταρίφα.
• Λόγω της ύπαρξης πολλών εδρών και επίσης της ύπαρξης δημοτικών διαμερισμάτων που δεν έχουν έδρα ΕΔΧ οι μετακινήσεις υπόκεινται σε περιορισμούς όσον αφορά τις δυνατότητες επιβίβασης, αποβίβασης και παραμονής των ταξί στα διάφορα σημεία του Δήμου Φλώρινας (λεπτομερή παραδείγματα αυτών των περιπτώσεων υπάρχουν στην
πλήρη μελέτη).
Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπισθούν τα παραπάνω προβλήματα του υψηλού κόστους μετακίνησης και της υποκείμενης σε περιορισμούς δυνατότητας επιβίβασης, αποβίβασης και παραμονής των ταξί είναι ενοποιηθούν όλες οι υπάρχουσες έδρες εντός του Δήμου Φλώρινας σε μια ενιαία έδρα με όρια τα όρια του Δήμου. Σε περίπτωση διεύρυνσης της έδρας γίνεται δυνατή η επέκταση των ορίων της περιμετρικής ζώνης και η χρήση μονής ταρίφας. Αν η νέα περιμετρική ζώνη επεκταθεί στα όρια της διευρυμένης έδρας οι νέες τιμές μετακίνησης με βάση τους ισχύοντες τιμοκαταλόγους θα είναι αυτές που φαίνονται στις τρείς παρακάτω εικόνες.
Θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα επιβίβασης, αποβίβασης και παραμονής όλων των υπαρχόντων ταξί του Δήμου Φλώρινας σε οποιοδήποτε σημείο του Δήμου χωρίς να υπάρχουν σημεία αμφισβητούμενης νομιμότητας καθώς και τα 56+3 υπάρχοντα ταξί θα κινούνται εντός των ορίων της νέας διοικητικής τους έδρας. Θα γίνει ακόμα δυνατό να διαμορφωθούν σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα χώροι παραμονής ταξί (πιάτσες) όπου θα μπορούν να σταθμεύουν όλα τα ΕΔΧ της διευρυμένης έδρας και να περιμένουν επιβάτες.
Ο μέσος όρος των αποστάσεων του πίνακα είναι 12.45 χλμ (με αριθμητικό υπολογισμό). Αν ληφθούν υπόψη και τα πληθυσμιακά δεδομένα της κάθε δημοτικής ενότητας ο μέσος όρος των διαδρομών εντός του Δήμου Φλώρινας είναι 12.53 χλμ. Δηλαδή κατά μέσο όρο όλες οι μετακινήσεις είναι προς το Εθνικό περίπου. Η δε αναλογική με τον πληθυσμό μείωση είναι 35,48%. Όπως μπορεί εύκολα να γίνει κατανοητό η μείωση του κόστους 35.48% κατά μέσο όρο θα οδηγήσει σε πολλαπλάσια χρήση του ταξί ως μέσο μετακίνησης των κατοίκων του Μητροπολιτικού πλέον Δήμου της Φλώρινας και θα αντισταθμιστεί έτσι η διαφορά για τα έσοδα των ΕΔΧ οχημάτων. Επίσης με τη δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας που παρέχεται στα οχήματα μπορεί να γίνεται ανάληψη της κάθε νέας διαδρομής από το κοντινότερο όχημα σε οποιοδήποτε σημείο εντός του Δήμου χωρίς αυτό να είναι παράνομο.
Άρα περισσότερα και απολύτως νόμιμα δρομολόγια για τους οδηγούς ταξί και φθηνότερα κατά μέσο όρο 35.48% δρομολόγια για όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους του Δήμου Φλώρινας.
Με βάση τις νέες ανάγκες μετακίνησης που διαμορφώνονται στον Δήμο λόγω της αποκέντρωσης των υπηρεσιών του (Πολεοδομία και συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου στο Πέρασμα, Τεχνική Υπηρεσία στην Διασταύρωση Μελίτης), τον σχεδιασμό κατασκευής του νέου ΑΗΣ στην Μελίτη, της κατασκευής κατοικιών και ύπαρξης επιχειρήσεων εκτός των αστικών ορίων της Φλώρινας ή των υπόλοιπων δημοτικών διαμερισμάτων, η διεύρυνση των ορίων της έδρας των ΕΔΧ στον Δήμο Φλώρινας θα εξυπηρετήσει τις νέες ανάγκες μετακίνησης και ταυτόχρονα θα μειώσει το κόστος μετακίνησης.
Αυτό έχει πλεονεκτήματα και για τους πολίτες του Δήμου Φλώρινας (που τώρα θα χαίρουν μιας ίσης κατανομής ενός ταξί ανά 557 κατοίκους (κατανομή πολύ πλησιέστερη στον αριθμό 667 ατόμων ανά ταξί που ορίζει ο συντελεστής 1,5 του νόμου 4070/2012), είτε πρόκειται για κάτοικο της πόλης είτε της Δροσοπηγής για παράδειγμα) αλλά και για τους επαγγελματίες των ΕΔΧ καθώς η μείωση του κόστους θα οδηγήσει σε αύξηση χρήσης του ταξί και ταυτόχρονα θα αρθούν όλοι οι περιοριστικοί όροι που ισχύουν αυτή την στιγμή.
Σύνταξη μελέτης: Δρ. Χρήστος Όροβας (Δρ. Πληροφορικής, Μέλος ΕΔΙΠ ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας) και Σάββας Παπάζογλου (Δικηγόρος Κοζάνης)
(Για την πλήρη μελέτη πατήστε εδώ)